Als er geen gevelonderhoudsinstallatie aanwezig is, heeft binnen onze AHS de hoogwerker altijd de voorkeur boven telescoopglasbewassing.
Bij gebruik van een hoogwerker staat de glazenwasser direct bij het glas en kan hij traditioneel reinigen met een inwasser en wisser. Dit betekent:
- Hardnekkig vuil, zoals vogelpoep en zand, wordt veel beter verwijderd dan met een telescoopsteel.
- Een streeploos resultaat, omdat je precies ziet waar je werkt en direct kunt corrigeren.
- Beter bereik van hoeken en randen, die met een telescoopsysteem lastig schoon te krijgen zijn.
Een hoogwerker biedt meer stabiliteit en controle, zodat je precies kunt werken waar dat nodig is. Met een telescoopsysteem werk je op afstand, waardoor je minder zicht hebt op details en fouten soms pas later opvallen.
Bij glas op hoogte boven de 3 meter beginnen de beperkingen van telescoopglasbewassing duidelijk zichtbaar te worden. Hoger werken dan 13,5 meter is voor telescoopbewassing zelfs wettelijk verboden. Een hoogwerker is dan de enige praktische oplossing. Bovendien kun je met een hoogwerker ramen bereiken die anders moeilijk toegankelijk zijn, zoals achter balkons, dakranden of diepgelegen glaspartijen.
Werken met een telescoopsteel vraagt fysiek veel van een glazenwasser. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het langdurig achteroverbuigen van het hoofd en de kracht die nodig is om de steel te hanteren, leiden tot nek-, schouder- en rugklachten.
- Bij gebruik van een hoogwerker is de belasting veel lager. Glazenwassers geven dan ook massaal de voorkeur aan traditionele glasbewassing vanuit een hoogwerker: maar liefst 88% noemt dit hun eerste keus. De voordelen zijn duidelijk:
- Minder kracht nodig dankzij lichtere materialen.
- Een betere werkhouding, omdat je op de juiste hoogte kunt werken.
- Automatische rustmomenten, doordat de hoogwerker regelmatig verplaatst moet worden.
Een telescoopsysteem kan bij sterke wind lastig en onnauwkeurig zijn. De lange steel is moeilijk onder controle te houden, wat zorgt voor minder effectieve reiniging en een hoger risico op schade. Een hoogwerker biedt in zulke omstandigheden meer stabiliteit en controle, zodat je ook tot windkracht 4-5 kunt werken.
Een belangrijk, maar vaak vergeten voordeel: duurzaamheid. Bij telescoopglasbewassing gebruik je al snel vijf tot zes keer meer water dan bij traditioneel wassen met een hoogwerker. Een glazenwasser met een hoogwerker kan volstaan met maximaal 60 liter water per dag, terwijl een telescoopsysteem veel meer nodig heeft. Dit maakt werken met een hoogwerker niet alleen efficiënter, maar ook duurzamer.
Hoewel telescoopglasbewassing in sommige situaties praktisch kan zijn, is een hoogwerker in altijd gevallen de betere keuze. Het biedt een hogere kwaliteit van reiniging, meer veiligheid, minder fysieke belasting en een duurzamer waterverbruik. En misschien wel het belangrijkste: glazenwassers zelf geven massaal de voorkeur aan werken met een hoogwerker. Een slimme investering in kwaliteit en werkplezier!